RESEPI MEMBUAT PENCUCI MULUT
RESEPI KEK KEJU
Bahan:
Bahan:
- 6 biji telur
- 300 gram krim keju
- 200 gram tepung naik sendiri
- 50 gram tepung jagung
- 1/2 cawan whipping cream
- 3 sudu besar mentega
- 1/2 cawan gula aising
- 1/2 sudu kecil tar tar krim
Cara
- Asingkan putih dan kuning telur.
- Cairkan krim keju kemudian masukkan telur kuning satu persatu.
- Masukkan tepung naik sendiri bersama dengan tepung jagung. Ayakkan sekali.
- Cairkan whipping cream dengan mentega secara double boiler.
- Masukkan whipping cream ke dalam adunan tepung.
- Kami buat meringue. Kacaukan telur putih sampai berbuih dulu.
- Masukkan gula ke dalam adunan meringue.
- Masukkan tar tar krim.
- Whisk sampai jadi bertanduk.
- Masukkan adunan meringue ke dalam adunan tepung.
- Kacaukan.
- Tuangkan ke atas kertas minyak.
- Panaskan oven dengan suhu 150 darjah selama 10 minit.
- Bakar secara water bath (isi loyang daam bekas berisi air).
- Bakar pada 160 darjah untuk 30 minit pertama dengan api atas bawah.
- Rendahkan suhu pada 150 darjah untuk seterusnya hingga masak.
- Siap.
RESEPI PUDING TIRAMISU MILO
Bahan:
- 1 tin susu pekat
- 1 tin susu cair
- 11 sudu tepung kastard
- 5 tin air kosong
- Biskut marie
- Milo
Cara:
- Campur semua bahan dalam periuk besar kecuali milo dan biskut Marie.
- Kemudian, kacau sampai semua sebati.
- Pasangkan api sederhana.
- Kacau sampai likat dan berkilat.
- Lepas itu, tutupkan api.
- Masukkan campuran ke dalam bekas.
- Kemudian, dimulakan dengan puding, biskut Marie dan taburkan Milo di atas.
- Ulang lagi proses sampai penuh.
- Akhirnya taburkan milo.
- Letak di luar sekejap.
- Biarkan sehingga sama dengan suhu bilik.
- Kemudian, masukkan ke dalam peti sejuk.
- Siap sekiranya sudah sejuk.
Comments
Post a Comment