RESEPI SPAGHETTI BOLOGNESE
Hari ini saya ingin mengkongsikan resepi Spaghetti Bolognese untuk anda. Saya percaya mengikut resepi ini, anda pasti dapat membuat spaghetti yang sedap dan lazat. Sebenarnya, spaghetti merupakan bahan makanan yang mengandungi sumber tenaga dan karbohidrat. Karbohidrat yang terkandung dalam spaghetti mudah dicerna tetapi memerlukan masa yang agak panjang untuk diserap oleh usus sehingga membuat perasaan kenyang lebih lama.
Spaghetti juga menjadi alternatif pilihan bahan makanan bagi seseorang yang sedang menurunkan berat badan. Hal ini dikatakan demikian kerana karbohidrat memberi kesan rasa kenyang lebih lama serta kandungan serat dan protein pada ubat yang melambatkan rasa lapar datang lebih cepat. Kandungan serat pada spaghetti ± 3 gram/ 100 gram dapat menyumbang kira-kira 12% keperluan serat harian. Untuk protein, sebanyak 28% keperluan harian protein boleh diperoleh dari spaghetti dengan jumlah 14 gram/ 100 gram.
Penambahan bahan makanan seperti sos tomato spaghetti, daging ayam atau daging lembu, hirisan cendawan dan lain-lain dapat meningkatkan kandungan pemakanan ubat selain cita rasanya.
Bahan-bahan:
Spaghetti juga menjadi alternatif pilihan bahan makanan bagi seseorang yang sedang menurunkan berat badan. Hal ini dikatakan demikian kerana karbohidrat memberi kesan rasa kenyang lebih lama serta kandungan serat dan protein pada ubat yang melambatkan rasa lapar datang lebih cepat. Kandungan serat pada spaghetti ± 3 gram/ 100 gram dapat menyumbang kira-kira 12% keperluan serat harian. Untuk protein, sebanyak 28% keperluan harian protein boleh diperoleh dari spaghetti dengan jumlah 14 gram/ 100 gram.
Penambahan bahan makanan seperti sos tomato spaghetti, daging ayam atau daging lembu, hirisan cendawan dan lain-lain dapat meningkatkan kandungan pemakanan ubat selain cita rasanya.
Bahan-bahan:
- 200 gm Spaghetti direbus
- 1 tin sos spaghetti
- 3 biji bawang putih
- 1 biji bawang besar
- 200 gm daging cincang
- 4 biji cendawan butang dalam tin
- garam secukup rasa
- 1 sudu kecil oregano
- 1 biji tomato
- 2 sudu makan minyak masak/ zaitun
Cara memasak:
- Panaskan kuali.
- Masukkan minyak masak/ zaitun.
- Masukkan bawang putih.
- Masukkan bawang besar.
- Kacau hingga naik bau.
- Masukkan daging cincang.
- Biarkan dalam kuali yang dipanaskan sehingga daging kelihatan sudah masak.
- Masukkan sos spaghetti.
- Masukkan tomato.
- Kacau sehingga semua campur bersama-sama.
- Masukkan secawan air.
- Tutupkan kuali dan biarkan sehingga merenih dalam 10 ke 15 minit.
- Didihkan air periuk.
- Masukkan spaghetti ke dalam periuk semasa air sudah dididihkan.
- Masukkan sedikit minyak supaya spaghetti tidak melekat.
- Biarkan spaghetti hingga spaghetti menjadi lembut kemudian toskan.
- Buka penutup gaul sebentar.
- Masukkan cendawan butang yang telah dipotong.
- Masukkan oregano.
- Masukkan garam.
- Kacau sos itu hingga sebati.
- Tutup api.
- Masukkan spaghetti yang ditoskan ke dalam pinggan.
- Tuangkan sos di atas spaghetti.
- Siap.
Comments
Post a Comment