RESIPI BUBUR KENTANG MANIS
BUBUR KENTANG MANIS
Kentang manis sangat berkhasiat kepada kita. Oleh itu, saya ingin mengkongsi resipi bubur kentang manis kepada kamu semua pada hari ini. Bubur ini dapat dimasak dalam masa 30 minit. Selain itu, bubur ini sesuai untuk semua lapisan masyarakat terutamanya suri rumah tangga dan kolar putih. Sebagai contoh, kebanyakan kolar putih sibuk pergi kerja sehingga tidak ada masa untuk makan sarapan pagi. Resipi ini dapat memudahkan mereka dan mempunyai masa yang lebih untuk makan sarapan pagi. Mereka dicadang menyediakan bahan sebelum tidur dan pagi hanya memerlukan 20 minit untuk memasak bubur.
- Beras
- 2 kentang manis
- Air masak
Cara:
- Sediakan bahan.
- Cuci beras sehingga bersih.
- Rendam beras sekurang-kurangnya 30 minit.
- Bersihkan kentang manis.
- Kupaskan kulit kentang manis.
- Potongkan kentang manis yang sudah dikupaskan kulit kepada beberapa ketul kecil.
- Rebuskan air dan masukkan beras yang sudah rendam.
- Masukkan kentang manis yang telah dipotong.
- Adukkan bubur supaya tidak berkerak selama 20 minit.
- Hidangkan.
Tips:
- Cuci dan rendam beras.
- Masukkan beras ke dalam bekas.
- Kemudian masukkan bekas itu ke dalam peti sejuk sehingga beku.
- Pada keesokkan hari, keluarkan beras yang telah beku dan masukkan ke dalam periuk.
- Tambahkan air dan masukkan bahan.
*Tips ini dapat menjimatkan masa anda dan mengurangkan gas.
Comments
Post a Comment